
در دنیای بازاریابی و بازرگانی با اصطلاحات زیادی مواجه می شوید که هر یک ممکن است جنبه یا بعدی از این فضای گسترده را نشان دهد. دراپ شیپینگ را می توان نوعی از تجارت خرده فروشی در نظر گرفت که در خلال آن، یک کسب و کار خاص محصولات یا خدمات را از تولید کننده، عمده فروش یا دیگر فروشندگان خرده پا دریافت نموده و مستقیما به خریداران یا مصرف کنندگان عرضه می کند. دراپ شیپینگ با وجود پیچیدگیهایی که دارد، دغدغههای مربوط به مدیریت موجودی را در هنگام کسب درآمد از بین میبرد. در ادامه این مطلب به شکل دقیق تر به مفهوم دراپ شیپینگ و کاربردهای آن خواهیم پرداخت.
آشنایی با مفهوم دراپ شیپینگ و نحوه انجام آن
مفهوم دراپ شیپینگ همان خرید و فروش شبکه ای کالاها و محصولات است؛ به این شکل که محصولاتی از شرکت تولیدکننده یا فروشنده عمده آن خریداری می گردد و سپس برای مصرف کننده یا مشتری فرستاده می شود.
به عبارتی فرایند دراپ شیپینگ با خریداری محصول از مبدا آغاز و تا ارسال آن برای مشتریان ادامه می یابد. دراپ شیپینگ فضایی گسترده است که مشتریان می توانند در آن به بازدید کالاها پرداخته، روند ثبت سفارش را سپری کنند و قیمت آن را نیز پرداخت نمایند.
تصور کنید که تولید کننده اجناسی خاص آن ها را به قیمت 100 هزار تومان به فروش گذاشته است؛ دراپ شیپینگ با خرید این کالا به قیمت 100 هزار تومان و با احتساب سود مورد نظر و هزینه ارسال آن به مشتریان، قیمت کالا را 120 هزار تومان در نظر می گیرد تا در این بین 5 هزار تومان صرف هزینه ارسال محصول شده و 15 هزار تومان نیز به عنوان سود برای این تجارت باقی بماند.

مزایای دراپ شیپینگ
این شیوه خرید و فروش شبکه ای، می تواند مزایایی به همراه داشته باشد که در ادامه به بررسی مزایای دراپ شیپینگ خواهیم پرداخت:
عدم نیاز به سرمایه هنگفت
برای راه اندازی کسب و کارهای مختلف بسته به شرایط و نوع تجارت، سرمایه گذاری از ارکان اصلی و اساسی محسوب می شود. اما در تجارت از نوع دراپ شیپینگ هزینه های اولیه کار اندک هستند. درواقع از آنجایی که در این تجارت برای ساخت و تولید محصولات هزینه ای صورت نمی گیرد و پرداخت این هزینه ها توسط تولید کننده انجام می شود، هزینه های دراپ شیپینگ به مقدار چشمگیری ریزش خواهد کرد.
علاوه بر این در روش دراپ شیپینگ بازاریابی فروش محصولات پیش از تولید آن ها انجام می شود و کالاهایی به تولید می رسند که متقاضی و مشتریان خود را دارند و از این رو ریسک فروش کار به میزان زیادی کاهش یافته و در انبار شما تنها محصولاتی وجود خواهند داشت که در انتظار تحویل به مشتریان خود می باشند. بر این اساس تجارت دراپ شیپینگ برای مشاغل نوپا و تازه تاسیس بسیار مناسب است.
عدم وجود محدودیت در انتخاب کالا
همانطور که پیشتر اشاره شد، در دراپ شیپینگ نیازی به سرمایه گذاری برای تولید کالاها وجود ندارد و از همین رو می توانید به سرعت در پی بازاریابی و فروش محصولاتی باشید که تصور میکنید مشتریان و مخاطبانتان از آن ها استقبال می کنند. در نتیجه می توانید محصولات بیشتری را در سبد کالاهای خود قرار دهید.
عدم نیاز به فروشگاه فیزیکی
در دراپ شیپینگ موجودی شما مجازی و غیر فیزیکی خواهد بود و از این رو نیازی به تاسیس فروشگاه فیزیکی نیز وجود ندارد. از شاخص ترین تفاوت های تجارت هوشمند دراپ شیپینگ و مشاغل سنتی این است که می توان در آن مرکز خرید یا فروشگاه را به واسطه یکی از شبکه های اجتماعی در وب مانند سایت یا پلتفرمی اینترنتی مانند اینستاگرام یا تلگرام راهاندازی کرد.
عدم نیاز به برنامه ریزی و مدیریت موجودی
دراپ شیپینگ را می توان نوع خاصی از کسب و کار در نظر گرفت که در آن نیازهای متداول و چالش برانگیزی چون برنامه ریزی و مدیریت موجودی کنار می روند.
کمبود موجودی در مشاغل مختلف می تواند کسب و کار را با چالش های گوناگون مواجه کند؛ ضمن اینکه پیگیری میزان موجودی و مدیریت کردن آن به صرف زمان و انرژی زیادی نیازمند است.
بنابراین از آنجایی که در دراپ شیپینگ نیازی به استفاده از اهرمهای مدیریت موجودی نیست، می توانید تمرکز خود را معطوف بر رشد و پیشرفت دیر ابعاد کسب و کار کنید.
دراپ شیپینگ چه معایبی دارد؟
هر نوع تجارتی در کنار مزایا و نقاط قوت خود دارای پاشنه آشیل و معایبی نیز می باشد که باید به آن ها توجه نمود. سیاستهای کلی دراپ شیپینگ ممکن است تحت تاثیر عوامل زیر قرار گرفته و چالش هایی در مسیر این نوع کسب و کار ایجاد شود.

ایجاد مشکلات در موجودی
اگر بررسی و مدیریت موجودی شخصا به شما واگذار شود، بهتر میتوانید به ارزیابی آن ها بپردازید. اما زمانی که کالاهای مورد نظر شما از جانب چند مبدا مختلف تامین می شود که با خرده فروشان دیگر نیز همکاری دارند، ممکن است محصولات شما در زمان تعیین شده و به شیوه ای سهلالوصول در اختیارتان قرار نگیرند.
عدم نظارت بر رضایتمندی یا عدم رضایت مشتریان
از آنجایی که کالاهی سفارش داده شده از جانب مشتریان به واسطه اشخاص دیگری به دست آن ها می رسد، چنانچه در ارسال این مرسولات مشکلی ایجاد گردد و محصولات دیر، بیکیفیت و ... به دست آنها برسد تجربه ناخوشایندی برای مشتری ایجاد می شود و این موضوع سبب می شود که مخاطبان هدف شما از محصولاتتان رضایت کافی را نداشته باشند.
پیچیده بودن مراحل دراپ شیپینگ
ممکن است مشتریان شما همزمان به ثبت سفارش دو یا چند محصول از تامین کنندگان مختلف بپردازند. این در حالی است که قیمت ارسال محصولات توسط هر یک از این تولید کنندگان متفاوت باشد و در نتیجه مشتری باید کالاهای خود را با پرداخت هزینه های حمل گوناگون اخذ نماید.
در این حالت شما باید هزینه ارسال را به نوعی از مشتریان خود دریافت کنید که آن ها تصور نکنند باید بهایی بیش از میزان تعیین شده بپردازند، چراکه در این صورت آن ها به کسب و کار شما بیاعتماد شده و تجربه کاربری خوبی کسب نمی کنند.
سخن پایانی
اکنون که با مفهوم دراپ شیپینگ آشنا شده و از مزایا و معایب آن آگاه شدید، می توانید با دید بهترین به انواع روش های بازاریابی و تجارت در صنایع مختلف بنگرید. این آشنایی می تواند در روشن شدن مسیر کسب و کار بسیار کمک کننده باشد.